divendres, 12 de juny del 2009

Benach replica a Zapatero que 'té el risc d'haver de convocar eleccions' si no compleix amb el finançament

'Si no hi ha bon acord, el govern no pot firmar qualsevol cosa', afirma

El president del Parlament, Ernest Benach, ha contestat al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, avisant-lo que 'té el risc important d'haver de convocar eleccions anticipades' si torna a incomplir amb Catalunya i deixa la negociació del finançament aparcada. 'L'amenaça és un mal camí amb un tema tan transcendent i important per Catalunya', ha dit en referència a l'ultimàtum espanyol de deixar la negociació sine die si no s'arriba a un acord abans del 15 de juliol.

Benach, en una entrevista a l'ACN, ha estat contundent quan ha assegurat que les conseqüències sobre aquest assumpte les pagaria el president espanyol. De fet, ha deixat clar que abans del 15 de juliol desitja que hi hagi un bon pacte i 'com més ràpid, millor'. 'Si no hi ha bon acord el govern no pot firmar qualsevol cosa', ha assegurat. Per això, ha ressaltat que 'si el 15 de juliol no s'ha arribat a cap acord caldrà continuar negociant'. També ha avisat que 'no es pot ajornar 'sine die' una cosa tant transcendent pel país' com és el nou finançament.

En aquest context, el president del Parlament ha criticat que té 'la sensació que el govern estatal no és conscient del grau de consciència que hi ha a Catalunya sobre' el finançament. Benach ha admès que 'hi ha gent en diversos àmbits que ho expressen i hi ha sectors afectats que diuen que caldrien més recursos'. 'Estem tocant la qualitat de vida de les persones i la capacitat de poder menjar o no', ha afegit.

Benach ha insistit en què 'o hi ha una solució definitiva i bona i com més ràpid millor o això pot arribar a tenir conseqüències'. 'No es pot plantejar firmar un mal acord ni que això quedi mort', ha indicat. En aquest sentit, ha ressaltat que 'si el 15, no hi ha acord, a partir del 16 el Govern ha de seguir negociant per aconseguir un bon finançament i potser caldrà obrir altres vies'.

Així mateix, s'ha mostrat convençut que la falta de finançament ha estat 'un dels elements que ha influït' en l'alta abstenció a les eleccions europees com també, ha dit, la crisi econòmica. Segons Benach, 'la gent està cansada i farta de determinats debats eterns'.

Benach també ha remarcat que un mal acord de finançament 'passaria factura a tothom'. No obstant això, el president del Parlament ha assegurat que si, en cas contrari, hi ha un bon acord sobre el finançament 'serà perquè ERC ha aguantat'.

www.directe.cat