divendres, 12 de juny del 2009

Ridao reclamarà una gestió descentralitzada i acabar amb els acords bilaterals que manté l’Estat espanyol que discriminen el Prat enfront de Barajas

El portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Ridao, ha anunciat que reclamarà al govern espanyol ‘una gestió descentralitzada’ i acabar amb els acords bilaterals que manté l’Estat espanyol ‘que discriminen el Prat enfront de Barajas’. I en aquest sentit, preguntarà al ministre de Foment, José Blanco, ‘quines són les accions que s’emprendran per acabar amb aquesta situació’.

Ridao ha considerat que la inauguració de la T1 ‘consolidarà i potenciarà’ l’aeroport de Barcelona-El Prat com a aeroport internacional, i respon a una de les ‘necessitats històriques’, però tot i això ha apuntat que la gran assignatura pendent és la‘descentralització de la gestió per aconseguir una major eficàcia’, ja que la nova terminal tindrà capacitat potencial ‘per concentrar una demanda d’enllaços aeris suficients com per convertir-se en un hub d’àmbit internacional’.

El portaveu independentista ha apuntat també que, al costat de la gestió descentralitzada que permeti al Prat ‘competir amb igualtat de condicions amb Frankfurt, París, Londres o Madrid, a través d’un sistema de partenariat públic-privat’, com el que reclama la Generalitat amb majoria determinant de la part catalana, ‘cal acabar amb la discriminació que suposen els diferents acords bilaterals de navegació aèria amb més de 80 països no comunitaris en els que es regula el número de vols i els aeroports i companyies que poden operar’. En la majoria d’aquests, es considera destí únic l’aeroport de Barajas i a Iberia com a l’únic operador de vols intercontinentals.

Ridao ha recordat que, tot i la liberalització de la navegació aèria a nivell europeu que va finiquitar aquests acords monopolístics,‘l’Estat espanyol manté avui acords amb 23 països que veten la connexió amb Barcelona-El Prat’. ‘Aquesta realitat’, ha apuntat,‘és un exemple més de les dificultats que té l’aeroport de Barcelona per operar en igualtat de condicions amb Madrid-Barajas, i per això es pot parlar d’un aeroport subordinat, o subsidiari’.

Ridao també ha anunciat que davant de l’actual context polític, que‘demostra l’incapacitat del govern central per donar resposta a les necessitats d’un finançament just’ per a Catalunya i de permetre la ‘perpetuació d’un model injust de gestió aeroportuària’, Esquerra ‘ha declinat la invitació per assistir a la inauguració de la nova terminal aeroportuària de Barcelona-El Prat’. El president del partit, Joan Puigcercós, el secretari general i portaveu al Congrés, Joan Ridao, i la portaveu parlamentària, Anna Simó, així com altres càrrecs d’Esquerra no assistiran a la inauguració de la nova terminal, prevista pel proper dimarts.