diumenge, 28 de juny del 2009

Comprova com la darrera oferta no permet complir amb l'Estatut i les promeses de Zapatero

Amb 9.000 MEUR Catalunya segueix molt per sota de la mitjana espanyola i fins i tot baixaria fins a l’índex 91

Quan falten poc més de 15 dies perquè expiri el darrer termini fixat pel govern espanyol per arribar a un acord de finançament directe!cat us proposaexperimentar de nou amb el simulador del finançament (descarregueu-lo aquí) per comprovar com la proposta de 9.000 MEUR a repartir el tercer any, encara que s'incrementaria moderadament, impedeix complir amb l'Estatut i amb les promeses de Zapatero de situar Catalunya per sobre de la mitjana espanyola. L'aportació que hauria de fer l'Estat espanyol per poder complir aquesta promesa hauria de ser molt elevada ja que si, per exemple, l'Estat aportés 11.000 milions hauria de destinar a Catalunya el 33% del total per al conjunt de comunitats.

Donat l’interès demostrat pels lectors, directe!cat ha extrapolat més casos que us mostrem a continuació. En la primera columna hi ha set supòsits d’aportació addicional de l’Estat al model de finançament i a les següents columnes hi podeu trobar la quantitat que hauria de rebre Catalunya si hagués de situar-se en els diferents índexs des del 93 fins al 105. Les dades que apareixen en la segona fila corresponen al percentatge que que representa la xifra sobre el total que aporta l’Estat.

Com més petita sigui l'aportació de l'Estat espanyol al conjunt del sistema de finançament, més percentatge sobre el total haurà de rebre Catalunya per poder complir els objectius d'estar per sobre la mitjana espanyola. Amb només 9.000 MEUR, la Generalitat necessita un 36,8% del total, mentre que amb 17.000 MEUR encara en necessita el 27,9%.

Així podem afirmar que la promesa feta per Zapatero d'atorgar a Catalunya un finançament per sobre la mitjana espanyola és quasi impossible d'aconseguir, ja que l'aportació addicional hauria de ser gegantina per tal que Catalunya arribés a estar per sobre la mitjana espanyola. Per aconseguir l’índex 105, tenint en compte una xifra d’aportació estatal de 11.000, hauria de destinar a Catalunya un 33% del total, tan sols per mantenir-se en l’índex 100, Catalunya necessitaria el 26% del total, nou punts per sobre del 17%, el percentatge de la població de l'Estat espanyol que representa Catalunya.

directe.cat