dimecres, 17 de juny del 2009

Un pensionista d'una Catalunya independent rebria una pensió mitjana de 879 euros, un 25% més que l'actual

Un estudi quantifica el dèficit fiscal de Catalunya en la Seguretat Social

La pensió mitjana de la Seguretat Social espanyola el 2007 va ser de 704,10 euros mensuals mentre que un eventual sistema català, amb una caixa de seguretat social pròpia, només tenint en compte les empreses i les persones residents a Catalunya, hagués significat percebre una pensió mitjana de 878,80 euros mensuals, cosa que suposa rebre 2.445,80 euros més l'any, un 25% d'increment mensual o 174,73 euros més cada mes, segons un estudi de la Fundació Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES). El president d'aquesta entitat, Alfons López Tena (blog), ha explicat que l'estudi és una fotografia de l'estat actual de la seguretat social i demostra que una Catalunya independent podria pagar amb escreix les seves pensions.

L'estudi del Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES), que abasta el període 2004-2007, té com una de les seves conclusions demostrar que un sistema de seguretat social propi de Catalunya mantindria 'estructuralment' un superàvit, mentre que el sistema de Seguretat Social espanyol és estructuralment 'ruïnós', segons ha explicat el notari i president del CES, Alfons López Tena.

El president del CES ha manifestat que tal com passa amb el dèficit fiscal, Catalunya també pateix un espoli en l'àmbit de la Seguretat Social on el dèficit de l'any 2007 va ser de 3.644 milions, cosa que suposa l'1,85% del PIB de Catalunya, i una xifra que representa el 14,7% del total de les aportacions que fan les empreses i els treballadors residents a Catalunya.

D'altra banda, la segona conclusió de l'estudi és que el superàvit de la Seguretat Social espanyola que ha acumulat aquests últims anys es nodreix 'principalment' per les aportacions catalanes. L'estudi indica que una seguretat social espanyola sense Catalunya, durant el període 2004-2007 hagués acumulat un superàvit o fons de reserva no superior a 4.500 milions d'euros, mentre a Catalunya aquest superàvit o fons de reserva, per el mateix període, hagués estat de 13.097 milions.

Aquestes xifres indiquen, segons ha explicat l'autora de l'estudi, l'economista Elisenda Paluzie, que el superàvit de la Seguretat Social espanyola que s'ha dotat els últims anys ha estat 'a costa' de les contribucions dels treballadors i empresaris catalans.

Els càlculs que determinen un superàvit acumulat durant el període estudiat o dotació acumulada d'un fons de reserva de 13.097 milions en el cas d'una Catalunya independent està calculat en base al model de flux monetari, un criteri de càlcul que comptabilitza les dades a partir de la persona o empresa resident en el lloc on es fa efectiu el pagament. Si el càlcul es fa en base al model de flux de benefici, on la comptabilització es fa en base al lloc de residència del beneficiari final.

Així, el dèficit segons el model de flux monetari, que es comptabilitza pel lloc de residència del contribuent, o en es fa efectiu el pagament, indica un superàvit acumulat de 13.097 milions entre el 2004 i el 2007, mentre que amb el criteri de benefici, on es té en compte el lloc de residència del beneficiari final, el dèficit acumulat seria de 12.324 milions, l'1,6% del PIB.

Alta taxa d'ocupació

Els motius que determinen que estructuralment Catalunya tingui un superàvit a la Seguretat Social és com a conseqüència de què la taxa d'ocupació catalana, és a dir, el nombre de persones que treballen i cotitzen, és més elevada que la taxa d'ocupació del conjunt de l'estat espanyol.

Així, la taxa d'ocupació catalana el 2008 era del 57,5% mentre que el 2007 va ser del 58,41%. A l'estat espanyol, la taxa d'ocupació el 2008 va ser del 53% mentre que el 2007, abans d'esclatar la crisi, va ser del 54%. És a dir, amb l'impacte de la crisi, a Catalunya la taxa d'ocupació va caure l'1,5% entre el 2007 i el 2008, i a l'estat espanyol la contracció d'aquesta taxa va ser de l'1,9%.

López Tena ha manifestat que amb aquest estudi es desmenteix les afirmacions de determinats polítics que asseguren que una Catalunya independent no podria pagar les seves pensions.

'Deixin de robar-nos'

El president del CES ha dit que l'objectiu de l'estudi no és res més que fer una fotografia de la realitat de les relacions econòmiques en l'àmbit de la Seguretat Social. López Tena ha afegit que en cap cas l'objectiu de l'estudi es 'intentar' convèncer als ciutadans o polítics espanyols que deixin de 'robar-nos' en l'àmbit de les pensions o de 'reformar' la Seguretat Social, atès el caràcter independentista del CES.

D'altra banda, Paluzie i López Tena han coincidit que amb una Catalunya independent i una seguretat social pròpia, aquest superàvit de més de 13.000 milions es podria destinar a baixar un 25% les cotitzacions de les empreses a la Seguretat Social, tot 'un estímul' en moments de crisi, ha dit López Tena, o a incrementar les jubilacions dels pensionistes o també a engreixar el fons de reserva per 'garantir' el futur del sistema de la seguretat social catalana.