dimarts, 9 de juny del 2009

Ridao: ‘Els resultats obtinguts són un bon punt de partida i evidencien un canvi de tendència positiva’

El secretari general d’Esquerra, Joan Ridao, ha valorat avui, després de l’Exectuva Nacional del partit, els resultats dels comicis europeus i ha afirmat que el resultat obtingut per Esquerra ‘és un bon punt de partida’ i ‘evidencia un canvi de tendència positiva’. Ridao ha assegurat que Esquerra ha aconseguit el seu objectiu, revalidar l’eurodiputat, i ha destacat que les eleccions s’han produït en un ‘context molt difícil per nosaltres’, ja que tots els partits que governen han experimentat un desgast, particularment les esquerres i els socialdemòcrates, ‘tenim un electorat molt més exigent i crític, la dreta es mobilitza molt més’.

Malgrat tot, ‘hi ha una dada esperançadora, perquè malgrat la pèrdua de vots i que el resultat no sigui òptim, és molt millor que el de les últimes eleccions’. ‘Hem iniciat un nou cicle electoral amb un increment d’ 1,5% de vots’, ha afirmat el dirigent independentista, ‘són uns resultats esperançadors, un estímul per no caure en el conformisme i seguir pedalant per marcar nous horitzons de cara al futur’.

En la seva valoració, el secretari general d’Esquerra ha recordat que ‘qui ha guanyat les eleccions sens dubte és l’abstenció’. En aquest sentit, el dirigent independetista ha subratllat que Catalunya va tenir una participació del 37,5%, nou punts per sota de la mitjana de l’Estat. Aquest diferencial de participació ‘demostra la bipolarització i l’espanyolització de la campanya, que Esquerra ja ha vingut denunciant’ i ‘la desafecció i la desmotivació dels ciutadans’. En aquest sentit, Ridao ha subratllat la desmotivació afegida de Catalunya, que ‘s’explica per la incertesa i pel desànim del conjunt del catalanisme davant de qüestions que comencen a causar autèntica fatiga com el debat pel finançament o el desenvolupament de l’Estatut’.

En relació a la campanya, Ridao ha lamentat que ‘alguns partits hagin volgut convertir aquestes eleccions en una espècie de primàries’, especialment el PP i el PSOE, pero ‘també CiU, que prefigurava unes eleccions en clau de canvi polític’. A més, segons el secretari general, la campanya ha estat ‘frívola’ en alguns moments, ‘ha interessat molt més els cartells, els avions, els escortes d’Aznar i els trajos que els programes i les propostes’.

En aquest context, el secretari general ha assegurat que ‘no crec que sigui bo extrapolar resultats en relació a unes pròximes eleccions al Parlament, que queden encara lluny’. En aquest sentit, ha recordat que ‘el mapa polític i electoral de Catalunya és molt estable’ i que ‘els que auguraven que aquestes eleccions havien de sembrar la llavor del canvi, no han guanyat, de fet CiU ha assolit els seus tercers pitjors resultats en unes eleccions europees’.

Ridao ha afirmat també que ‘Junqueras no estarà sol a Europa’, ja que l’ALE continuarà sent la quarta força política al Parlament Europeu i ha incrementat la seva representació, passant de 42 a 54 eurodiputats. ‘L’ALE continuarà sent una força útil’, ha dit el dirigent independentista, ‘no només per estirar de la màniga al conjunt de l’esquerra europea, sinó també per parar els peus a la dreta, com hem demostrat amb el Pla Hidrològic Nacional, la directiva de retorn o la directiva de les 65 hores’. A més, Ridao ha assegurat que ‘Junqueras serà la veu independentista que defensarà els interessos dels Països Catalans a Europa’.

Junqueras insta als partits catalans a reiterar el suport a la ICE per l’oficialitat del català a Europa

Per la seva banda, el candidat d’Esquerra i ja eurodiputat, Oriol Junqueras, ha reiterat la seva intenció d’estendre la mà a la resta de forces catalanistes per treballar junts a Europa, perquè ‘tenim reptes comuns, no només en l’àmbit econòmic, sinó també en l’àmbit dels drets socials’. ‘Tenim molt camp per córrer’, ha assegurat Junqueras, per aquest motiu ha apostat per treballar ‘amb la resta de forces polítiques’, per assolir plenament els ‘drets lingüístics, nacionals i culturals’ dels Països Catalans. En aquest sentit, l’eurodiputat independentista ha instat la resta de partits catalans a treballar plegats i reiterar el seu suport a la proposta d’Esquerra d’impulsar una Iniciativa Ciutadana Europea per l’oficialitat del català a Europa.

Junqueras també ha recordat que una de les prioritats d’Esquerra al Parlament Europeu és aconseguir que aquest es pronunciï per ‘harmonitzar els dèficits fiscals dels territoris respecte els seus estats’, perquè segons l’eurodiputat ‘cal resoldre els problemes quotidians de la ciutadania, cosa que no podem fer amb un dèficit fiscal asfixiant’